Hoe word ik een gecertificeerd BHV-er?

Iedere organisatie dient te beschikken over een rampenplan en bedrijfshulpverlener(s). In geval van nood is het van levensbelang dat alle aanwezigen in en rondom een werklocatie zo snel mogelijk in veiligheid gebracht worden. Afhankelijk van hoeveel mensen ergens gemiddeld zijn en het aantal risico’s dat dit met zich meebrengt bepaalt de zwaarte van bedrijfshulpverlening. In een grote organisatie waar bijvoorbeeld met chemische stoffen gewerkt wordt is de kans op incidenten wellicht groter dan in een kleine dorpsbakkerij. Indien je als werkgever of als werknemer geïnteresseerd bent in het volgen van een BHV opleiding kun je terecht bij VCApoort opleidingscentrum (https://westpoort.nl/vca/).  

De opleiding

Tijdens de opleiding BHV leer je om eerste hulp te bieden aan slachtoffers op de werkvloer wanneer dit nodig is. Reanimatie, het snel ontruimen van een onveilige plek en contact zoeken met externe hulporganisaties zijn enkele taken van een BHV-er. Een noodsituatie is altijd onverwacht en aangezien het om mensenlevens kan gaan is het van groot belang dat de BHV-er(s) onmiddellijk actie onderneemt. In de opleiding BHV wordt uitgebreid aandacht besteed aan de meest voorkomende incidenten, maar er is ook zeker gelegenheid om bedrijfsspecifieke risico’s te bespreken. De opleiding heeft zowel een theoretische als een pragmatische aanpak. Zo leer je enkele gezondheidsproblemen herkennen die zich voor kunnen doen na bijvoorbeeld een brand en weet je hoe je deze tijdig kunt verhelpen. Ook ga je in op de techniek van reanimeren en weet je mensen te kalmeren in stressvolle situaties. Het is belangrijk dat de BHV-er een voorbeeldfunctie vervult. Naast relevante kennis zijn houding en gedrag daarom essentiële factoren om een ellendige situatie snel onder controle te krijgen. 

Praktische aspecten

De BHV opleiding is in één dag af te ronden. Na een goed afgelegd examen beschik je dezelfde dag nog over je BHV certificaat. Het is een intensief programma waarop je als deelnemer zowel op de theorie als de praktijk getoetst wordt. Lunch- en korte pauzes zijn inbegrepen en uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen. De opleiding staat voor iedereen open. VCApoort opleidingscentrum beschikt over drie locaties in Nederland; dit zijn Amsterdam, Den Bosch en Sneek. Het is echter ook mogelijk om de opleiding op de eigen werklocatie te doen of de opleiding op te splitsen in twee avonden. Het certificaat is één jaar geldig. Daarna kan het verlengd worden door het behalen van een herhalingscursus. Dit is een korte versie van de BHV opleiding waarin in een dagdeel de meest belangrijke aspecten nogmaals aan bod komen. De praktijk heeft uitgewezen dat opheldering van BHV noodzakelijk is om de kennis van BHV-ers op peil te houden. Het komt meestal (en gelukkig) niet zo vaak voor dat BHV toegepast moet worden, maar als het zich dan toch voordoet dienen de aangewezen personen te weten wat zij moeten doen. Na de herhalingscursus is het certificaat opnieuw geldig voor een jaar. Tenslotte kan de opleiding ook in het Engels verzorgd worden.