Wat je gaat leren in een schematherapie opleiding

schematherapie opleiding

Schematherapie is al jaren een veel toegepaste methode om mensen met persoonlijkheidsstoornissen of langdurige mentale klachten te behandelen. Het is dan ook niet gek dat de schematherapie opleiding nog altijd veel leerlingen omvat. Wil jij ook graag leren wat schematherapie is en wat je ermee kunt doen voor anderen? Lees dan gauw verder.

De basisprincipes van schematherapie

Schematherapie is een soort behandeling die steeds meer wordt toegepast in de geestelijke gezondheidszorg. Deze behandeling is gericht op het herkennen van jouw nare gevoelens en hardnekkige patronen in je gedrag, om daar vervolgens meer grip op te krijgen of die te veranderen. Schematherapie wordt vooral gebruikt als therapie bij mensen met ernstige psychische stoornissen zoals persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen of angststoornissen. Je kunt door een schematherapie opleiding te volgen dus niet alleen anderen maar ook jezelf van bepaald gedrag afhelpen. 

schematherapie opleiding

Waar het begint in de opleiding

Schematherapie leert je hoe jouw gedrag en jouw patronen zijn ontstaan. Het is een vorm van therapie waarbij je leven en emotionele behoeften centraal komen te staan, net als de wijze waarop je in het hier en nu met die behoeften omgaat. Je leert jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoet te komen. Als je dus een opleiding volgt om deze therapie beter toe te passen, dan ben je in feite aan het leren hoe je mensen kunt begeleiden in dat proces van ontdekking. 

Wat je moet kunnen

De basisopleiding voor schematherapie hoef je geen universitair diploma voor te hebben. Het wordt gezien als een tak van de psychologie maar je kunt er ook met een hbo diploma aan deelnemen. Althans, bij sommige opleidingen. Bij anderen moet je al geregistreerd psycholoog zijn. Het is goed om je hier vooraf in te verdiepen en om te realiseren dat je voor schematherapie vaak meerdere opleidingen nodig hebt voor je het echt goed uit kunt voeren.