Het lerarentekort in Nederland
Het probleem
Het lerarentekort is een woord wat we vaak horen en al lang een problematisch ding is in Nederland. Op het basisonderwijs zijn er te weinig leraren, op het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het probleem is dat er weinig nieuwe leraren bijkomen, en ook omdat er leraren met pensioen gaan. Er zijn altijd al oudere docenten en op een gegeven moment moeten ze gewoon met pensioen! Wel zijn er veel ongeregistreerde mensen die best terug zouden willen in het onderwijs. Het probleem gaat al lang zo, en het ziet er ook niet naar uit dat het binnenkort minder gaat worden. Het zou slim zijn voor jongeren om te kiezen voor de pabo als opleiding, aangezien je sowieso aan een baan komt als je de opleiding afgerond hebt. Maar het probleem is dat veel jongeren de keuze niet maken om leraar te worden. Hierdoor stijgt de instroom van nieuwe docenten ook niet en duurt het waarschijnlijk nog lang totdat de stroom van nieuwe leraren gaat stijgen. En duurt het dus ook lang voordat het lerarentekort minder wordt.
Bij welke vakken?
Er zijn vakken op de middelbare scholen in Nederland waar er al jaren gewoon een permanent tekort is op leraren.
Permanente tekortvakken op de middelbare scholen zijn:
- Informatica
- Natuurkunde
- Scheikunde
- Wiskunde
- Techniek
- gezondheidszorg en welzijn
Dit zijn ook de vakken waarbij de meeste mensen hun interesses niet als eerste liggen. Veel mensen die docent willen worden gaan voor de vakken Engels, Geschiedenis of Aardrijkskunde. Dit geeft veel problemen voor de andere vakken die net zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind.
Bij de taak vakken Duits, Frans en ook bij de klassieke talen zijn de tekorten onlangs aan het oplopen. In Den-Haag heeft het grootste lerarentekort van Nederland. Sommige scholen moeten zelfs soms klassen naar huis sturen omdat er geen leraren zijn.