Carrière in de sportbranche

Misschien zit je dit jaar wel in je laatste jaar van de middelbare school en moet je een studiekeuze maken. Heel lastig natuurlijk omdat er zoveel aanbod is. Om het makkelijker voor je te maken zetten we per branche een paar baankansen voor je op een rij. Om te beginnen met de sportsector. Als sport je passie is dan wil je daar in de toekomst graag mee bezig zijn. Van je hobby je baan maken klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Bij sport kun je aan een paar opleidingen denken zoals fysiotherapeut worden, coach of een gymdocent. Maar ook sportkunde, sporteconomie of zelfs een eigen sportschool beginnen zijn opties. Je hoeft dus echt niet zelf een professioneel sporter te zijn om een carrière in deze branche te beginnen.

Keuzes maken

Natuurlijk moet je eerst voor jezelf duidelijk krijgen wat voor kant je op wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld mensen ondersteunen, beter maken of helpen revalideren dan is een fysio-opleiding misschien wat voor jou. Ben je juist gek op fitness en interesseer jij je in ondernemen, dan kun je een eigen sportschool beginnen bijvoorbeeld. Ook in de sportbranche zijn er dus verschillende kanten die je op kunt gaan. Je moet je afvragen of je zelf veel wilt bewegen of dat je juist meer achter de schermen werkzaam bent. Wat kan helpen is om een studiekeuzecheck te doen. Hierbij kom je door middel van een vragenlijst beter achter je interesses en dit helpt je om een opleiding te kiezen die daadwerkelijk bij je past.

Toelatingen

Het is belangrijk om een tweede keuze qua opleiding achter de hand te hebben. Veel sportopleidingen hebben namelijk bepaalde toelatingseisen of toelatingstesten. Niet iedereen kan dus zomaar starten. Check vooraf goed wat je moet voorbereiden of trainen zodat jij helemaal op de hoogte bent van wat er van jou wordt verwacht. Hopelijk kom je op deze manier op jouw droomopleiding terecht. Succes!